over breien

 

De geschiedenis van de haak gebreide babyschoen

In Egypte, een van de graven gevonden van kinderen gebreide pantoffel, archeologen hebben ontdekt dat het meer dan vierduizend jaar.  En in het begin van onze jaartelling breitechnieken en principes werden op het hoogste niveau. Bijvoorbeeld, in de oude Cairo vond een uitstekende multi-kleurige zijden jurk, gebonden met metalen naalden. Geconserveerde exemplaren van gebreide dingen, die teruggaat tot IX en X eeuw na Christus.

Gevonden een voor kinderen sokken, wiens grote teen is gescheiden van de rest, als in de moderne handschoenen die kan verlopen tussen de tenen riem sandalen.  Er wordt aangenomen dat in Europa het breien van de Kopten doorgedrongen - Egyptische christenen.  In zendingsreizen namen zij met hen knitwear, die zijn aangetrokken wereldwijd de aandacht, en in de XII eeuw in Europa is uitgegroeid tot een breien huiswerk.

In de dertiende eeuw Frankrijk, breien is uitgegroeid tot een winstgevende tak van de industrie. Gebreide mutsen, handschoenen, truien, sokken.  In Schotland is er het traditionele hoofddeksel - gebreide baret.  Interessant is dat de eerste breien was een mannelijk beroep, en mannen vochten met de vrouwen van de concurrentie door bijzondere overeenkomsten. In 1612, Praag chulochniki verklaard dat op straffe van boetes niet zullen werken aan een alleenstaande vrouw!

Pas later, toen breien werd op grote schaal, werden ze bezig met voornamelijk door vrouwen.  En nog steeds de mannen hebben niet verloren interesse in breien. In 1946, de nationale Amerikaanse competitie van gehaakte man won, en de prijs - de Gouden haak - persoonlijk geserveerd met Estee Lauder.  In 1589 de assistent pastoor William Lee de uitvinder van de breimachine Vulbridzha.

In plaats van de coöperaties breister verscheen industrie, die al dragers niet kon concurreren.  Op een gegeven moment was er een advies dat manuele machine breien zal vervangen, maar de grotere massa productie van verwerkte producten, des te waardevoller dingen worden manually connected.  Dit geldt vooral voor de haken.

Want breien is zeer vergelijkbaar met de motor, en haken altijd duidelijk uniciteit, individualiteit van het product.  Mijn zoektocht naar gehaakte kant begon in Italië, in de kathedraal van St. Peter.  Onder de mooie kant, dat het altaar doeken en kleding versierd, is er nog een paar exemplaren die behoren tot de 16e eeuw, maakte een haak.

Vanaf de 16e eeuw, gehaakte kant, kleding en huishoudelijke artikelen ging "wandelen in Europa", en in de 19e eeuw deze kunst was echt de sieraden. Knits van de tijd, bewaard in musea en prive-woningen, bewonder de schoonheid en gratie, verbazingwekkende complexiteit en vaardigheid. De grootste ontwikkeling gehaakte kant ontvangen in Ierland.

Met het voorbeeld van een zeer dure Brusselse kant, die zij niet konden veroorloven, arm en ongeletterd Ierse boer bracht de kunst van gehaakte kant tot het niveau van meesterwerken.  De zogenaamde Ierse kant, en tot op deze dag een geweldige prijs.  In landen met een strenge klimaat vrouwen lange winteravonden, vyvyazyvaya warme, mooie en originele kleding besteed aan het huishouden.

Yuzhanki schuilplaats van de zon hoeden, paraplu's, sjaals en handschoenen, bond zijn handen, die geen grote uitgaven nodig hebben voor hun productie - alleen garen en haak.  Met deze accessoires die u kunt koppelen alles: tafelkleden, servetten, beddengoed, kleding, schoenen en speelgoed, gordijnen voor de ramen en handdoeken, matten, tassen, hoeden en handschoenen, dekens, spreien en kussens, en zelfs sommige meubels en sieraden.

Nu - in feite een draad en haken. U kunt binden van elke discussie, maar moet altijd geschikt zijn voor hen om de haak te passen.  De dikte van de draad moet overeenkomen met de dikte van de haak is op het dunste punt, dat is "op de hals."

Dunne haken zijn meestal alleen metalen variëren in aantallen van 14 (voor de dunste van de draden, bijvoorbeeld, conventionele haspel, Number 40, 30, 20, 10) naar nummer 00, middelgrote of grote haken kunnen aluminium, kunststof en worden hout, onderscheiden zich door de brieven van B (2,5 mm) tot P (16 mm). Dit is - de belangrijkste haken.

Er zijn meer langwerpig haken naar Tunis, of Afghaanse, haken, op zo'n haken kunnen een groot aantal lussen te houden, zoals op de spaak.  En tenslotte, de "haarspeld" haken, die haken zal niet de naam, zij vertegenwoordigen een verlengd frame, waarrond de snaren zijn omwonden in het begin, als een enorme haarspeld, en vervolgens de gebruikelijke gehaakte kant steken en loops.

Record patronen en foto's en ze eerst aan de Nederlandse, die uitkwam in 1824 in het tijdschrift "Penelope" te publiceren. Tegen het einde van de negentiende eeuw eindigde met de eenwording van tekens en symbolen en zijn twee systemen ontwikkeld van notatie: Britse en Amerikaanse.

In Rusland, Europa, Amerika, Afrika en Azië voor het opnemen van de patronen van conventionele tekens gebruikt hetzelfde systeem, en in Australië, Groot-Brittannië en een aantal landen van het Gemenebest - de andere, de Britten, maar om ze te begrijpen is mogelijk omdat alle toonaangevende publicaties geeft een overzicht van vertalingen.  Ik heb bijna altijd gebruikt dit systeem, waar ik leerde, Amerikaanse, Russische met haar precies hetzelfde.

Om te beginnen breien, moet je leren, "ABC". Het is niet groot en niet moeilijk. U snel wennen.  Breien - een werkwijze voor het vervaardigen kleding, is het handmatig (op de naalden of haak) en de motor.

In een van de graven van de farao werd gevonden voor kinderen gebreide sok. De duim was vyvyazan apart, want op dat moment droeg schoenen lijkt op ons strand.  In de 5e eeuw. Breien bloeide in het oosten en ongeveer 9 in valt in Europa, waar tot die tijd kousen zijn gemaakt van doek en dun leer.  In Europa zijn er gebreide kousen.

Ze waren versleten, en de koningen en hun entourage.  In Spanje, pas in de 16e eeuw. erkenning gekregen gebreide kousen, en het Engels koning Henry VIII was daar als een kostbare gift van een paar hand-gebreide kousen.  Kousen waren een noodzakelijk onderdeel van de kleding in de 77 en 18e eeuw. bij koud weer mannen droegen slechts 12 paar kousen. Het is dat dan bekend is, als regel, die zich bezighouden met breien mannen, geen vrouwen.

In 1589 galvertonsky priester William Lee de uitvinder van de breimachine, maar Koningin Elizabeth I geweigerd hem een ​​octrooi, omdat de slang aangesloten op deze machine, het leek dikker genaaid van zijde, en adviseerde de uitvinder om geld te verdienen door eerlijk werk . Lee verhuisde naar Frankrijk en stichtte de stad van Rouen, de eerste mechanische breien workshop.

In de late 18e eeuw. Frankrijk de uitvinder van de ronde breimachine, gebreide stof in een buis. Kousen, gebreid op een machine die snel vervangen door de hand-held producten zoals ze waren veel goedkoper.  Door materialen van kleding.  We doen een beroep op de oude handwerk waarvan het begin is verloren in de diepten van de geschiedenis.  De oudste breiwerk, gevonden in de Oude Wereld behoren tot de IY-Y cc. AD, en in de Nieuwe Wereld (Peru) - om W eeuw na Christus

Wat is er gebeurd voordat u? Inderdaad, het vroegste bewijs geeft niets van de hoog ontwikkelde technieken van breien, tekenen patronen, kleur keuzes, en tijdens de eerdere ontwikkeling was, zonder twijfel, een zeer lang zijn.  Daarom zijn onderzoekers proberen te bewijzen dat mensen echt lang begonnen vóór onze jaartelling eigendom breitechniek en gebruikt.

In verschillende landen van het Oosten zijn er aanwijzingen het vermeende gebruik van gebreide kledingstukken in de oudheid. In een graf bij Beni-Amenemhta Hassan werd ontdekt muur tekenen, met betrekking tot ongeveer H1H eeuw voor Christus en het vertegenwoordigen van de Semieten.  Vier vrouwelijke figuren onder hen, gekleed in een soort van gebreide jassen.  In de ruïnes van het paleis te Nineve Senaheriba gevonden opluchting krijger in zijn sokken, is opvallend vergelijkbaar met moderne.

In 1867, William Felkin in zijn studie van de geschiedenis van de kousen geprobeerd met behulp van min of meer logische redenering om te bewijzen dat breien bekend was op het moment van Troje oorlog, tijdens het maken van de "Ilias" en "Odyssee" van Homerus, en alleen in vertalers en kopiisten fouten, hebben, maar ook vanwege de mogelijkheid van dergelijke voorwaarden is vervangen het woord 'breien' en 'weven'.  Zoals u weet, Penelope, in afwachting van de terugkeer van haar man Odysseus terughoudend te popelen vrijers belofte dat zodra de bruidsjurk klaar is trouwen, maar de nachten zijn altijd opgelost die dag weefde.

In feite, Penelope was breien, dus om snel te ontbinden, zonder dat het breken van de draad en zichtbare slechts gebonden doek, maar niet geweven.  En zie op het moment van de oude Griekse vazen ​​van de oorlog de beelden van Troje Troje gevangen edelen in strakke, strakke broeken, gebreide panty's doen denken aan de grote Venetiaanse dogen hoed tijd 2500 jaar later.

Maar dit is slechts speculatie en vermoedens, die nu vaak weerlegd of in de vraag van de archeologisch onderzoek. Als we rekening mee houden dat de vroegste nog bestaande gehaakte - een relatief geavanceerde technologie - zie III - Y cc BC en plaatsen die zeer ver van elkaar, kan het worden beschouwd als bewijs dat breien veel eerder ontstaan, maar het is niet precies wanneer bekend is.

Als we aannemen dat in het verleden, elk type van arbeid langzaam heeft ontwikkeld, kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten dat de mensen geleerd om te breien een paar eeuwen voor onze jaartelling.  Breien - een van de oudste vormen van decoratieve kunst, die bestaat al meer dan drie duizend jaar. Breien werden gevonden in oude graven van Egypte, Rome en Griekenland. Over breien, zei een van de legendes van het oude Griekenland.

Pallas Athena was een van de vereerde godin. Het gaf mensen de wijsheid en kennis, leerde hen kunsten en ambachten. De meisjes van het oude Griekenland Athena werd gerespecteerd voor wat ze leerde hen handwerken.  Onder de meesters, tkavshih doorzichtig als lucht-schilderijen, bekend om Arachne, de dochter van doek verver.

Arachne hief zijn kunst en besloot om de wedstrijd zelf godin Athena noemen.  Onder het mom van een grijze, gebogen oude vrouw verscheen voor de godin Arachne en waarschuwde arrogante vrouw - kan niet boven de goden, proberen te overtreffen slechts gelijk.  Arachne luisterde niet naar de wijze raad van een oude vrouw. Ze weefden doek, wat vergelijkbaar is met de schoonheid van het doek van de godin.

Maar in mijn werk Arachne uitgesproken gebrek aan respect en minachting voor de goden.  Athena boos, scheurde Arachna baan en raakte het meisje haak. Ongelukkig Arachne niet te lijden schaamte, zelfmoord gepleegd. Athena opgeslagen arrogant vrouw, maar draaide haar in een spin. En aangezien de spin Arachne altijd weeft haar web.

En in het echte leven, mensen hebben geprobeerd om het web te gebruiken als garen.  In het oude China, van spinnenzijde genaaid jurken.  De stof is geweven het web van het volk van Paraguay. De koning van Frankrijk, Lodewijk XIV, had ontvangen van het parlement van Montpellier souvenir sokken en handschoenen die zijn gekoppeld zijde van de spinnen.

In 1709 de Franse natuuronderzoeker, Bon de Saint Hilaire schreef een proefschrift "Over het gebruik van spindraad", die beschreef in detail de basis van het spinnen een web van doek. Wide Web werd beschouwd als een geschikt materiaal voor de productie van zijde.  Spinnen van de vereiste vorm (nefilly) werden gevonden op het eiland Madagaskar en de oostelijke gebieden van Afrika. Deze spinnen ter grootte van een duim, weven een netwerk van vangen tot 8 meter in diameter. Ondanks zijn hyperfijne draad is sterk.

Het verward niet alleen grote sprinkhanen en kleine vogels. Bewoners van het eiland Nieuw-Guinea te vangen een vis in een web van kleine vijvers en rustige backwaters van de rivier.  Op het eiland van Fiji en de Salomonseilanden netten van een web anders dan de vis die ze vangen insecten, zangvogels en zelfs behendig vleermuizen.  De stof van het web verrassend licht en luchtig.

Het is sterker en elastischer allerlei kunstmatige en natuurlijke zijde. Maar de moeilijkheid van de organisatie van de industriële productie heeft geleid tot een web van weefsel dat kan worden gezien alleen in de musea ...  Het is al lang geprobeerd om je leven te versieren, hebben mensen geprobeerd de eenvoudigste materialen te gebruiken om een ​​combinatie van eenvoudige vormen en patronen met pretentieloze, het bereiken van een hoog niveau van vaardigheid.

Hand breien oorspronkelijk verscheen als een louter utilitair noodzaak, later omgebouwd tot een kunstvorm.  Knits zijn altijd erg hoog in het vaandel. Bijvoorbeeld, in Europa ze misschien in eerste instantie alleen heel rijke mensen.  Gebreide zijden kousen waren een gift, zelfs voor koningen!

Bijvoorbeeld, de Zweedse koning Erik IV bestelde een paar zijden kousen. En ze kosten - jaarsalaris royal schoenmaker  Het is heel moeilijk vast te stellen de geschiedenis van het breien, want gebreide garen en op te slaan hard. Toch is enig bewijs van deze kunst kwam tot ons in de vorm van beelden.  In een van de Egyptische graven (1900 BC) bewaard gebleven beeld van een vrouw, op je sokken. Imprint kous gevonden in de bevroren lava van Pompeii in 79 na Christus

Children's kousen III-IVV.  BC gevonden in Egypte.  Deze kousen hebben rekening gehouden met de vorm van schoenen, sandalen met een band na een duim. De oude Egyptenaren bij de vervaardiging van sokken duim gefokt afzonderlijk, als in wanten.  Later, ergens in de IX-XI eeuw, een aantal geschoolde breiers begonnen zelfs de teksten maken op je tenen. De musea van Detroit en Badelya dergelijke exemplaren van de oude Egyptische breien, garens van katoen gehouden met drevnearabskim tekst.

In de XV-XVI eeuw knit heel actief verspreid door Europa en in een huiswerk en winstgevende industrie: gebreide kousen, sokken, handschoenen, kappen, jassen hoeden. Dan waren er de Schotten werd traditioneel voor een hoofdtooi - Brei neemt. Er waren heel breien winkel.  In 1589 de assistent van de pastoor Vulbridzha William Lee de uitvinder van de breimachine.

Maar hoe meer massa-geproduceerde producten van de machinale productie, des te waardevoller werd een product met de hand gemaakt, en vooral producten met betrekking tot haken, omdat dergelijke producten kunnen niet worden herhaald op de machine. En er is nog geen breimachines, die zouden kunnen gebreide stof, niet zoals haken.  Na verloop van tijd, de meesters zijn kunst, gebreide kleding te krijgen in musea.

Bijvoorbeeld, twee truien zijn opgeslagen in de XVII eeuw, Zweden - in het Noorden Museum in Stockholm en in het Historisch Museum in Göteborg. Meestal in Europa truien gebreid van de ene kleur van het garen, averecht loops decoreren picturale doek, en toch de Arabieren nog steeds een paar duizend jaar geleden uit te voeren complexe multi-gekleurde patronen.  Vandaag de dag deze kunst blijft evolueren, verrijkt met nieuwe motieven, compositie technieken en moderne materialen.

Deze les vereist kennis van naaien op breiwerk en haak te werken met een veel te maken met borduren en weven.  Nog steeds, met de hand breien gunstig van andere vormen van handwerken. Bijzonder aantrekkelijk is dat het bronmateriaal - garen-meerdere malen kan worden gebruikt zonder veel verlies.  Hand breien kan produceren uniek, uniek model.

Hoe maak je het mogelijk om een ​​verscheidenheid van decoratieve items, zoals kant, dekens, kleding, speelgoed, sieraden haak.  Sterker nog, het is nu heel moeilijk om onze garderobe denken jersey.  Knits zijn comfortabel en duurzaam, praktisch en elegant, in hun warme en gezellig. Hand breien stelt ons in staat om hun individualiteit uit te drukken, bedacht het beeld door het selecteren van de textuur en de kleur van garen, het weeft, design en stijl van producten.

Als uw breiwerk is toegestaan ​​een nauwe relatie stijlen, patronen en combinaties spaken en haak.  Door middel van tentoonstellingen, tijdschriften, display modellen, kunt u uw eigen unieke imago en stemming.  1) Boeken SA Tarasenko, "Fun ambachten haken en breien."  2) Door materiaal van de jurk.

hand-breien, breien, gebreide baret, breien